Ta våra råd med en nypa salt
Eftersom vi alla har olika odlingsförutsättningar och alla parametrar spelar en roll för hur dina plantor mår rekommenderar vi dig att bilda en egen uppfattning vad som fungerar hos just dig. Den bästa källan till kunskap är kanske att lära känna dina plantor och dra egna slutsatser av vad som fungerar. Experiment, “misslyckanden” och framsteg hör odling till och en stor del av tjusningen. Med detta sagt vill vi ändå dela med oss av några erfarenheter vi har gällande ämnet.
Ljus och temperatur
Pelargoner vill stå ljust men skyddas från starkt direkt solljus under längre tid. Något förenklat kan man säga att ju jämnare temperatur desto bättre mår plantan. Ljus och temperatur är gaspedaler som hänger ihop och kraftigt påverkar de kemiska processerna i plantan.
Ju mer ljus och högre temperatur, desto snabbare sker processerna i plantan och ställer högre krav på tillgången av vatten och näring. Det är också snävare marginaler ju snabbare processerna sker. Pelargoner är anpassningsbara men ogillar tvära kast så att eftersträva långsamma förändringar gällande ljus och temperatur är att föredra.
Val av krukstorlek
Detta är mycket viktigt. Pelargoner vill inte hamna solitärt i en för stor kruka i förhållande till dess rotsystem. Plantera hellre i en lite mindre kruka än en stor. Om man planterar i en för stor kruka finns stor risk att jordklumpen blir för vätskemättad och plantans rötter har svårt att ta upp syre. Om rötterna inte kan ta upp syre kan de inte fungera och därmed inte heller ta upp vatten och transportera näring. Det motsatta kan också ske, dvs att den omliggande jorden drar ur vätska från pelargonens jordklump och därmed torkar ut för mycket. Det är därför bättre att plantera om flera gånger till större krukstorlek.
Vatten och näring
Låt dina pelargoner torka upp lätt mellan vattningen. Risken för problematik till följd av övervattning är betydligt större än det motsatta. Man bör dock undvika kraftig uttorkning om plantan är utsatt för hög värme och starkt ljus eftersom processerna i plantans tillväxt ställer högre krav på tillgången av vatten och näring. När det väl är dags att vattna är det dock sunt att vattna ordentligt så att plantan bygger upp en buffert inför den torrare delen av bevattningscykeln. Pelargoner har under tillväxt- och blomningfas ett relativt högt näringsbehov. Vi rekommenderar att vid varje vattningstillfälle tillföra en svag dos av ett fullgödselmedel som även innehåller mikronäring vilket framgår på förpackningen. NPK (Kväve, Fosfor, Kalium) balansen bör innehålla förhållandevis högre mängd kalium (K) än kväve (N) för att stimulera blomning.
Beskärning och toppning
Att beskära innebär att man tar bort en längre bit stam från plantan. Att toppa innebär att man tar bort tillväxtpunkten i toppen av en gren. För att få en buskig och kompakt planta rekommenderar vi att beskära ganska hårt om inte sticklingen redan har anlag till förgrening redan vill säga. Anledningen till att det är bättre att beskära hellre än att toppa i början är att ljus når till basen av sticklingen vilket gör att förgreningen sker långt nere. Om man endast toppar finns risk att förgrening sker långt upp på stammen och i vissa fall utvecklas endast en ny gren vilket inte ger den effekt man är ute efter. Toppning kan dock vara lämpligt att göra om man anser att tillräckligt med ljus kommer åt de nedre bladvecken eller i ett mycket tidigt stadium då stickligen är mycket liten. Vi försöker i möjligaste mån och vid behov toppa/ beskära redan hos oss så att den stickling du får redan börjat förgrena sig.