Vår odling och historia

Häng med oss bakom kulisserna på Dagnys plantskola

Vår historia

 • 2015

   

  Dagnys Plantskola grundas

  Adam Appel grundar Dagnys plantskola. Ett brinnande intresse för odling och odlingsteknik tar sin stapplande början. Ambitionerna är höga men kunskapsnivån låg.

 • 2018

  Webbutiken lanseras

  Vi specialiserar oss på ovanliga pelargoner och inser att vår marknad finns på nätet.
  Vi saluför och skickar iväg våra första pelargonsticklingar.

   

  2018

 • 2019

   

  Första återförsäljaren

  Vi kommer i kontakt med Ecoflor och upprättar vårt första samarbete.
  Våra sticklingar finns nu även i fysisk butik.

 • 2021

  Ägnar mer tid åt plantskolan

  Några självvalda förändringar i vår yrkessituation frigör mer tid till att utveckla verksamheten.

   

  2021

 • 2022

   

  Vi bygger ut

  Vi ägnar året till att bygga ut vår odlingskapacitet för att kunna öka produktionen.

 • 2023

   

  2023

Vi odlar allt själva

Vi odlar alla sticklingar själva och vi är barnsligt förtjusta i processen. Utöver vårt växthus där provodlingar sker och våra demoplantor finns har vi en separat barnkammare där vi odlar våra mumsiga sticklingar tillsammans med våra moderplantor. I barnkammaren är miljön minutiöst kontrollerad och oberoende av väder och vind. Vi bedriver en giftfri odling och inga rotnings- eller tillväxtreglerande medel används utöver gödselbevattningen. Vi odlar i slutna, recirkulerande bevattningssystem där inget vatten eller näring går till spillo. Jordbruksverket utför årliga kontroller av vår odling och vi är godkända att utfärda sk. växtpass som EU sedan 2019 kräver vid förflyttning av plantor och växtmaterial.

Vårt registreringsnummer hos Jordbruksverket är SE-D10263.

Dagnys Plantskola

Förädling av våra egna sorter

Under sommarhalvåret genomför vi och flygfän korspollineringar i vårt växthus. Vi samlar frön och sår dessa. Vi utvärderar toppkandidaterna och med stor mängd tur och tålamod ser en ny odlingsvärd sort dagens ljus. Under åren har vi tagit fram en handfull sorter. Några av dem ser du här intill.

Blygsamma 24kvm

Vårt växthus mäter i skrivande stund blygsamma 24 kvm. Med omsorgsfull planering har vi inrett det med odling från golv till tak och rymmer mer än man kan ana. Under åren har vi odlat och skördat hundratals kilo tomater, gurka m.m. samtidigt som vi haft pelargonodlingen igång. Det har pågått många mer och mindre lyckade odlingsexperiment där många ord och känslor yttrats. Det har fungerat som både laboratorium och tillflyktsort när man behöver en paus från världen utanför.

Dagnys Plantskola

Pelargonpaket till när och fjärran

Vi säljer våra sticklingar till entusiastiska samlare runt om i landet och till våra nordiska grannländer. Det fungerar oftast väldigt bra och de flesta paketen anländer dagen efter. Under 2020 valde vi att öppna försäljning till hela EU och skickade en hel del paket till fjärran länder. Postgången var tyvärr allt för ofta längre än väntat vilket gjorde att sticklingar kom fram i bedrövligt skick. Pelargoner är tåliga vilket gör att de oftast överlever men vi vill att sticklingarna är fräscha när de kommer fram. Därför avstår vi hellre i nuläget att skicka till länder när postgången misstänks dra ut på tiden. Utvecklingen går snabbt framåt och en vacker dag kanske det är möjligt att snabbt, smidigt och hållbart leverera levande växter till fjärran länder.