1

‘Australian Pink Rambler’

2

‘Red Rambler / Röd Rosenknopp’

Våra älskade pelargoner

Hjärtat i verksamheten är våra pelargonsticklingar som vi säljer via postorder till entusiatiska samlare runt om i landet.
Pelargoner väcker ett ‘ha-begär’ och har man väl börjat samla är det svårt att sluta kan vi och många med oss vittna om. Det är en tålig och tacksam växt och kan överleva i många många år.

Pelargoner Dagnys Plantskola

Noga utvalda sorter

Först köper vi in små sticklingar av sorter vi är nyfikna på att ha i vårt utbud. Vi provodlar och låter dem blomma för att utvärdera om de är odlingsvärda. Om vi väljer att behålla sorten fotograferar vi moderplantan och påbörjar sticklingstagning. I detta steg blir vi också varse om hur kinkiga de är på att få rötter vilket kan vara ett gissel då en del sorter har svårare att få rötter än andra.

1

‘Lotusland’

2

‘Clown’

3

‘Pink Happy Thought’

4

‘Dresden Pink’

Odlingsrör

Våra moderplantor placeras i specialanpassade rör där de växer vidare. Vi odlar våra plantor i en mycket liten substratvolym (knappt 1 dl) för att ytterligare spara dyrbart utrymme. Vi har utvecklat en unik metod i sammanhanget där moderplantorna får en konstant tillgång till vatten och näring vilket gör att de klarar de klimatvariationer som lätt uppstår i ett litet växthus på ett tillfredsställande sätt.

1

‘Bronze Butterfly’

Försäljning av moderplantor

Vi förnyar kontinuerligt våra moderplantor när det växer sig för stora för våra odlingsrör. Har du tur så kommer en moderplanta i din beställning. Det betyder nödvändigtvis inte att plantan är speciellt stor. Det som däremot utmärker dessa är att de är kraftigt förgrenade och beskurna på ett sätt så att de snabbt kommer att bilda en tät fin planta hos dig.

Välutnyttjad odlingsyta

Vårt växthus mäter blyga 24 kvadrat. Förutom pelargonodlingen är vi självförsörjande på tomat, gurka och diverse kryddor under säsongen. Vi odlar i flera egendesignade recirkulerande system där inget vatten eller näring går till spillo eller läcker ut i naturen och orsakar övergödning. Vi odlar från golv till tak. Våra nya sticklingar, som är känsliga för starkt solljus rotar vi under borden och tillsätter artificiellt ljus och undervärme vid behov för att hjälpa till med rotbildning. När de fått rötter flyttar vi upp dem och placerar dem i våra odlingsrännor där de får växa vidare tills de är dags att skickas iväg till sina nya ägare.

Gurka

Växtkraften i gurkplantor är något vi förvånas över varje år. Vi odlar våra gurkplantor utan jord. Istället i ett vulkaniskt substrat som kallas perlit som vi kan återanvända år efter år. Perlite är strukturstabilt och håller rötterna på plats samtidigt som det dränerar överskottet av näringsvatten på ett mycket bra sätt. Fördelen är också att vi inte behöver stora krukor utan det räcker faktiskt med knappt 10 liter. Detta tack vare att näringen tillförs i lagom mängd vid varje bevattningstillfälle.

Tomat

Att skörda sina alldeles egna tomater är något speciellt. Vi odlar även våra tomater i perlit och med samma princip som våra gurkplantor. Tomatplantornas bladmassa skapar som en bonus en lagom skuggning för småplantorna som befinner sig på andra sidan växthuset.